Skrivet av: Anders | april 17, 2013

Premiär-flygning för Antares-raketen

Ikväll är det äntligen dags för första startförsöket för Orbital Science nya raket Antares. 23:00 öppnar ”fönstret”, den tid då de får flyga och senaste start-tid är 01:00, svensk tid.

742150main_antares_ready_for_launch_360Antares på startplattan på Wallops Island. Bildkälla: NASA

Just nu är vädret lite skakigt och NASA bedömer det som 55% chans att man kan flyga idag. Spännade värre. Går det inte så har är det inplanerat nya ”fönster” 18-21 april.

Namnet på raketbasen är lite skoj, ”Mid-Atlantic Regional Spaceport”, förkortat MARS. Det ligger alltså mitt på östkusten. För oss svenskar kanske ”ganska nära Washington DC” är bästa beskrivningen.

Jag skrev häromdagen om det fantastiska att en 40 år gammal motor (som återupptäcktes i ett förråd när Sovjet föll) äntligen får flyga. Annars är det raketen vanlighet som jag tycker är viktig.

När man bestämde att Rymdfärjan var för osäker att flyga så lät NASA två privata företag designa nya raketer för att förse rymdstationen ISS med transporter. Det ena företaget misslyckades och gick under. Det andra var det mycket omtalade SpaceX som redan flugit sin Dragon till ISS. Men NASA ville ha två företag så Orbital fick ta över det andra kontraktet (vilket delvis förklarar varför de ligger ett år efter SpaceX). Iden är alltså att låta privata aktörer komma in och ta över flygningar till låg omloppsbana, vilket jag tycker är en jättebra ide. Statliga aktörer bör hålla på med forskning, men rutinflygning sker bättre i näringslivet. Så för mig är det ett framsteg för rymdflygningen att NASA kan gå ut och upphandla rymdflygning och få två företag att leverera. (Om det nu går bra för Orbital. Jag håller tummarna).

Just nu följer jag med på forumtråd på NASASpaceflight.com (som trots namnet inte alls är en NASA-site utan en site med NASA-fans).

Läs mer om raketen här (engeska).

Uppdatering! Uppskjutningen under onsdagkvällen avbröts. När tornet skulle separera från raketen var det en kabel som inte lossnade som den skulle. Orbital har inte meddelat än när de tänker göra nästa startförsök.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: