Skrivet av: Anders | augusti 5, 2012

Äntligen dags för landning på Mars

Nu är det bara en dag kvar tills Curiosity (MSL) landar på Mars. Vill man läsa mer på svenska så har ”The ususal suspects” bland sveska bloggare skrivit flitigt.

Jag passar på att bädda in ett par Youtube-snuttar med Mat och Emily från Planetary Society som verkligen visar hur stor och framförallt bred Curiosity är. Första videon handlar om kamerorna.

På andra videon pekar de ut instrumenten ombord.

Hursom, halv 8 på måndag morgon så smäller det! Jag kommer att följa det hela på Forumet Nasaspaceflight.com. Mest spännande tycker jag skycrane-momenter är. Alltså när ekipaget delar på sig och plattformen med raketmotorer firar ner rovern hängande i vajrar. Det är en helt ny metod men som kan bli användbar i framtiden. De gamla strövarna Spirit och Opportunity landande inte mindre spektakulärt, inbäddade i uppblåsta airbags som de var. Men man har räknat ut att att Curiosity är för stor för den metoden.

Men varför använda en kran på ett rymdskepp? Det har flera fördelar.Följer raketplattformen med ner så måste man sedan få av rovern från landaren, t ex genom att fälla ut en ramp som marsbilen får köra ner på. Det ger extra vikt, tar tid och kan gå fel. Med skycrane-konceptet landar Curiosity på sina egna hjul, körklar. Dessutom ska själva landningen bli mjukare (utom för raketplattformen som får flyga iväg för att kraschlanda efteråt…)

Annonser

Responses

  1. Rymdveteranen Sven Grahn skriver också mycket läsvärt om landingssystemet. http://83.140.243.53/blogg/2012/8/att-landa-pa-en-annan-himlakropp-nu-blir-det-lite-tekniskt-0


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: