Skrivet av: Anders | november 17, 2011

Fobos Grunt i Limbo

Fobos Grunt befinner sig fortfarande i sitt Limbo. Den varken sänder telemetri (fjärrmätdata) eller svarar på kommandon från jorden. Väldigt lite har ny information har kommit sen förra inlägget jag skrev men de vildaste ryktena har hunnit avfärdas. Nu tror man att man har 4:e december på sig att rädda Mars-uppdraget. Men hoppet är inte stort. Kineserna, som hade en egen liten sond, Yinghuo-1, med ombord har helt kort meddelat att den har gått förlorad.

Fobos Grunt under förberedelsearbetet. Bild: Roskosmos

Ryssarna hävdar att hydrazinet ombord inte utgör någon fara. Vid ett återinträde kommer bränsletankarna att brinna upp och bränslet att spridas för vinden, så det blir ofarligt. Det var Jim Oberg, expert på rysk rymdfart, som stod för den pessimistiska förutsägelsen att hydrasinet skulle frysa och nå ner till jordytan.

Två livstecken verkar man ändå få. Dels tumlar den inte, det kan man se från jordytan och det tyder på att styrsystemet arbetar. Dessutom verkar omloppsbanan inte ändra sig som väntat, något som man tolkar som att styrraketer arbetar eller att något läcker ut och gör att banan förändras. Det här har vi vetat i en vecka, men man är nu lite säkrare på att det inte är ett mätfel.

Det börjar också klarna varför det är så svårt att kommunicera med sonden, den ligger för lågt. Planen var att raketmotorerna skulle starta automatiskt och föra sonden långt bort från jorden, där den är lättare att se och följa den med radiosantennerna. I LEO, låg jordbana, beter den sig nästan som ett flygplan, den flyger så lågt att den bara syns från en liten del av jordytan i taget. Ryssarna har dessutom inte kvar de radio-fartyg man hade på Sovjettiden som kunde kommunicera med satelliter från t ex Stilla Havet. Ytterligare ett problem med att sonden är för nära jorden är att man är orolig att styrsignalerna ska bli så starka att radiomottagaren förstörs, därför har man fått vara försiktig.

Mer om kommunikationsproblemen: RussianSpaceWeb.com

Emily Lakdawalla sammanfattar: Phobos-Grunt status, launch plus six days

Ryska rymdflygstyrelsens bildarkiv: Roskosmos bildarkiv

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: