Skrivet av: Anders | november 2, 2011

Oktober i sammandrag

Det känns som om det hände så mycket intressanta saker under oktober månad att jag vill göra en liten återblick. Första stoppet blir hos Populär Astronomi som praktiskt nog har länkar till den enskilda månaders inlägg, http://www.popast.nu/2011/10.

Draconiderna
Inlägget Nu bjuder Draken på stjärnfall – tips för dig som vill vara med läste jag och tack vare det såg jag stjärnfallen. Med sovsäck och liggunderlag gick jag ut i den råkalla natten och lade mig på gräsmattan (Draken stod ungefär i zenit så att ligga på rygg gav bra överblick). Och vilka stjärnfall! 30 stycken kanske jag såg, den bästa meteorskuren jag sett.

Mörk energi
Nästa inlägg, Nobelpris till supernovaforskarna som upptäckte universums acceleration var också trevlig läsning. Det är inte varje år ett Nobelpris går till astrofysiker.

Premiärflygning
Första Galileo-satelliterna lyfter med rysk raket från ESA:s bas var en nyhet som jag också tog upp: Dubbelpremiär för Sojuz och Galileo. Det kändes väldigt bra för de bemannade flygningarna rymdstationen ISS att Sojuzflygningarna går bra igen, efter sommarens missöden.

Eris och Pluto lika stora
I månadens sista inlägg från Popast, Eris och Pluto: lika stora men med varsin hemlig historia, tar Popast upp frågan om vem som är störst, Pluto eller Eris. Eris blev mätt med stjärn-ockultation och visade sig vara mindre än man trott, i stort sett lika stor som Pluto. Men man citerar Eris upptäckare, Mike Brown som påpekar att Eris är betydligt tyngre och har därmed högre densitet så några ”enäggstvillingar” är de inte. Olika densitet betyder olika uppbyggnad och varför de är så olika får framtida forskning förklara.

Svensk rymd-debatt
Det blir en ny svensk forskningssatellit skriver Popast entusiastiskt. Sven Grahn slår däremot an en ett allvarligare tonläge i Sverige i rymden – varför? och även Dag Kättström är engagerad: Rymdstyrelsen måste satsa svenskt.

Var skrivs det mest? På Rymdsond eller Cassiopeiabloggen?
Rymdsond har nu på allvar tagit upp kampen med Cassiopeiabloggen om tätast rymdrapportering och vinner klart inläggskampen på 74 inlägg mot 31. Men jag vågar påstå att Cassiopeia vinner på antal nyhetsnotiser då man har sådär 3-4 ämnen per dag. (Och månaden innan skrev båda bloggarna aningen fler, 76 inlägg mot 32. Så det var ingen tillfällig spurt utan den den svenska rymdblogosfären verkar må bra just nu).

Rymdsond rapporterade bland annat om konferensen DPS/EPSC 2011 och skrev om den i flera inlägg, till exempel med nyheten om att Venus Express hittat ett tunt ozonlager runt just planeten Venus.

Cassiopeiabloggen har liksom Popast en länk http://www.astb.se/cassiopeiabloggen/?m=201110 till månadens inlägg. Med den skillnaden att här ryms inte alla inlägg på en sida. Och inte på tre långa sidor heller! Det är en makalös produktivitet och bredd på nyheterna. Inlägget med Uranus förbryllande vita fläck vill jag lyfta fram: Uranus ljusa fläck förbryllar.

Bruna dvärgar
Bruna pyttedvärgar en masse!. Man känner till ungefär lika många Bruna dvärgar som exoplaneter, sådär 600 stycken. Men en rapport om två dussin på en gång, det är häftigt.

Simulerad marsresa – Mars500
Assiye ”Assi” Süer påminner i Tillbaka från planeten Mars om att de instängda ”marsresenärerna” i Mars500-projektet snart ska få komma ut igen. Sluttampen är extra intressant för så länge har aldrig människor varit isolerade förut. Det är förstås viktigt att veta att man över huvud taget står ut att bo tillsammans så tätt, så länge. Vi vill ju inte att första marsresan ska bli som en skräckfilm i verkligheten.

På gång på rymdbasen Esrange
Jag skiner alltid upp när vår rymdbas Esrange får uppmärksamhet. Som i Rymdkanalens gästinlägg med Sven Grahn: MASER-12 i Solna – upp från Esrange 26 november

Och Swedish Space Corporation rapporterar att uppskjutningen av TEXUS 48, en Skylark-raket, är… uppskjuten. Orsak: bra väder! Man vill ha is så nyttolasten inte riskerar att landa i vatten!

Månens rikedomar
Månen gömmer en titanskatt berättar Geomatiknyheter. Det kommer nog att dröja årtionden innan vi börjar ta vara på råvarorna i rymden, men jag tycker ändå det är viktigt att bevaka alla möjligheter att göra rymdfarten lönsam och oberoende av statliga pengar. Och tänk vilken miljövinst det vore att slippa gruvbrytning på jorden.

Det blev en liten rundtur i den svenska blogosfären. Kul att det var så pass mycket svenska notiser. Över lag imponeras jag över bredden på vad som skrivs. Det finns personliga bloggar och det finns bransch-bloggar. Det finns bloggar som bevakar utlandet och det finns bloggar med kulturella djupdykningar och astrofotobloggar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: