Skrivet av: Anders | oktober 21, 2011

Dubbelpremiär för Sojuz och Galileo

Idag flög veteran-raketen Sojuz för första gången från Sydamerika. Ombord fanns de två första Galileo-satelliterna, de första i Europas nya navigationssystem.


Själva starten är tre minuter in i videon. Man märker att det är tropiskt klimat där nere för raketen försvinner snart in i dimman. Naturen ser helt annorlunda ut mot stäppen i Kazakstan där raket-typen också skjuts upp. (För att inte tala om taigan runt Plesetsk Cosmodrome.)

Uppskjutningen hamnade kanske inte tidningarnas förstasidorna, särskilt inte en dag när Libyerna firar att inbördeskriget nu är över. Men rymdskottet är ändå intressant på flera sätt.

Bara det att en sovjetisk/rysk raket nu flyger från en europeisk rymdbas tycker jag är spännande. Mycket är sig likt, framförallt de fyra, koniska booster-raketerna. Men monteringen av raketen är annorlunda. I Väst monterar man ofta raketerna, eller i alla fall lasten, stående (vertikalt). I öst valde man oftare att montera raketen liggande och tippa upp den på plats. Fördelen är att man då kan ha mycket lägre monteringshallar och slipper transportera raketen stående.

Här har man valt en kombination, lasten lyft på den upprättstående bärraketen. Det passar kunderna som är vana vid att inte behöva stjälpa satelliten. Men den långa nederdelen av raketen monteras på traditionellt, ryskt vis, liggande i hall och körs på järnvägsspår till startplatsen.

Här finns ett ordentligt bildarkiv där man kan se hur det gick till: Liftoff of Soyuz flight VS01

Galileo då? Vad en GPS-navigator är vet alla idag och och många vet även att ryssarna har ett eget system, GLONASS, som för övrigt är på väg att bli komplett i år. Ska då Europa (normalt är det ESA man avser när man pratar om Europa och rymdfart, men i det här projketet är EU mer inblandat än vanligt) verkligen lägga pengar på ett eget system? Det är ett antal miljarder till en tjänst som USA och Ryssland skänker bort, gratis. Det är ingen lätt fråga, GPS och GLONASS är i grunden militära system och så beroende som samhället är på väg att bli av ”GPS” så kanske det ändå är vettigt att betala för ett eget system. Och redan idag finns mottagare som tar emot både GPS och GLONASS och kan få bättre prestanda genom att samköra systemen. Tanken är att även Galileo ska gå att samköra med de andra systemen.

Även för rymdstationen ISS känns det väldigt bra att Sojuz flög som den ska. Astronauterna däruppe är helt beroende av Sojuz nu när Rymdfärjan inte flyger längre så jag drar en lättnadens suck av att vi nu har minst två lyckade Sojuz-flygningar på rad.

Galileosystemets omloppsbanor

Slutligen ett par bilder från Wikipedia för att illustrera hur de 30 Galileosatelliterna planeras flyga.

Galileo jämfört med andra omloppsbanor

Annonser

Responses

  1. […] Galileo-satelliterna lyfter med rysk raket från ESA:s bas var en nyhet som jag också tog upp: Dubbelpremiär för Sojuz och Galileo. Det kändes väldigt bra för de bemannade flygningarna rymdstationen ISS att Sojuzflygningarna […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: