Skrivet av: Anders | september 3, 2011

Space Station Blues

(Inspirerat av Fragile Oasis).

Det där var en underbar liten Youtube-film från ISS-gänget. Först blir det 5 minuter guidning av ISS, storyn är att man letar efter en av astronauterna. Och till slut hittar man honom, med sin gitarr, längs upp, längst från jorden, i en Sojuz-farkost. Bakgrunden är förstås ryssarnas problem med Sojuz-raketerna.

(Notera, namnet Sojuz används både på raketen Sojuz och på den bemannade rymdfarkosten Sojuz som tar tre kosmonauter till och från ISS. Men raketen Sojuz används till mycket mer än bemannade färder, bl a till att flyga Progress mot ISS, vilket alltså misslyckades häromdagen).

Har ni hängt med så vet ni att det är ingen fara med besättningen, men man är nu försiktig med att flyga Sojuz-raketen och vet inte när nästa besättning kan komma till ISS. Det betyder att de som är uppe nu får vara där lite längre och i värsta fall får ISS flyga obemannat ett tag. Det är inte så lite ironiskt att det händer med allra första farkosten som flyger till ISS efter att historiens sista Rymdfärjan flugit dit. Och det påstås att Sojuz just inte haft något haveri alls sen 1978. Sant eller inte, raketen som baseras på den gamla sovjetiska R7 från 50-talet har varit mycket pålitlig genom åren.

Hursom, ISS-besättningen ville göra något för att muntra upp alla som får jobba och slita extra på grund av haveriet. Så man gjorde den här videon och finalen är den halvfärdiga blueslåten (Den börjar 5:20 in i videon). Fritt översatt:

Jag har sån där rymdstations-blues
Jag vet inte vad jag ska ta mig till
Jag fick det där telefonsamtalet
Dom säger att jag inte får åka hem

Läs mer på:

Popast: Rymdstationen kan evakueras efter rysk raketkrasch


Rymdkanalen: Utan snus i trettio dagar, försmäktar vi på denna ö

Jag hoppas förstås att det går bra och att det här kan stärka samarbetet i rymden. Det ger ISS-projektet en chans att visa att man faktisk klarar ett och annat haveri, som tyvärr tillhör vardagen inom rymdflygningen. Så det ska bli intressant att se hur det går i vinter. Det är en ny, europeisk ATV på gång och både SpaceX och Orbital hoppas snart flyga sina nya farkoster till ISS.


Nya Apollo-bilder från LRO

NASA har utlyst en presskonferens på tisdag om LRO:s nya bilder på Apollo-baserna (rapporterar t ex Space.com). Blir det presskonferens med NASA-TV så jag hoppas på bra bilder. 17:45, svensk tid, börjar det.

The agency will release the photos during a press conference at 11:45 a.m. EDT (1545 GMT). The conference will be broadcast live on NASA TV and streamed in a webcast.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: