Skrivet av: Anders | augusti 1, 2011

4 Vesta – NASA håller presskonferens

Idag har NASA hållit presskonferens om Dawns ankomst till 4 Vesta. Man har både visat animationen ovan där man ser allt utom lite av nordpolen och nya, spännande stillbilder. (Phil Plait har lagt upp videon på Youtube och lagt till lite kommentarer, grundmaterialet kommer förstås från NASA).

Mest anmärkningsvärt är kanske de diken som sträcker sig längs större delen av Vestas ekvator. Det är ett dramatiskt landskap som träder fram. De tidiga bilderna förde tankarna till Saturnus månar. Men nu tycker jag Vesta mer känns som ett mellanting mellan vår egen måne och Mars knöliga, små månar.

Fler bilder och kommentarer finns på:
http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/news/dawn20110801.html

När MESSENGER anlände till Merkurius så hängde allt på att raketmotorn skulle göra sitt jobb under några få, kritiska minuter och därefter var man i omloppsbana. (Misslyckas man så går det som med japanernas misslyckade försök att nå Venus). Med Dawn måste man tvärtom mäta och räkna ut i efterhand när sonden övergick från att cirkla runt solen och gick in i omloppsbana runt Vesta. För jonmotorn kördes ju hela tiden, mer eller mindre konstant i flera års tid och den kör fortfarande, för man är ännu inte nere på den första kartläggningshöjd på 2700 km som man planerat för. 11 augusti väntas man vara där och kan börja det vetenskapliga arbetet. Så skulle den aktiva jonmotorn gå sönder har man troligen tid på sig att byta till någon av de andra två motorerna och bara fortsätta inflygningen mot Vesta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: