Skrivet av: Anders | juli 2, 2011

Kratrar på Vesta och notiser

Dawn image 24 juni 2011

På den senaste bilden på 4 Vesta kan vi nu se flera enskilda kratrar. Jag är lite förvånad över hur sydsidan ser ut, på gamla bilder fick jag intryck av att nedre delen av Vesta var en enda gigantisk krater men så ser det inte riktigt ut på de nyare bilderna. Dawn-teamet verkar gilla att förstora bilderna rätt ordentligt så man verkligen kan ana alla detaljer som över huvud taget finns att se. Men det ger bilden ett suddigt intryck och man kan lätt tro att det är något fel på kameran. Men kameran fungerar som den ska.

Vad händer under juli? Jag tar en titt på tidsplanen – under juli fortsätter Dawn att närma sig Vesta och det är inte förrän i början av augusti som sonden är framme i ”survey orbit” på 2700 km höjd. (Bilden ovan var tagen på ett avstånd av 152 000 km).

Jag kommer inte att blogga så mycket under juli, men bilder på Vesta kommer säkerligen att dyka upp bland rubrikerna till höger.

Annat som är på gång:

Rymdkanalen hårdbevakar PoGOLite, en spännande svensk ballongfärd som startar från Esrange. Läs gärna mer där om det spännande vetenskapliga experimentet ombord.

Rymdfärjan Atlantis uppskjutning är planerad till nu på tisdag, 5:e juli. Det blir NASA:s allra sista flygning med en rymdfärja och en 30-årig epok tar slut.

Varken jag eller andra media har skrivit så jättemycket om MESSENGER, men sonden jobbar på med att utforska Merkurius. Man har nu presenterat ett ordentligt bildarkiv där man verkligen får en känsla för hur planeten ser ut.

Prisma-satelliterna har flugit i ett år nu och med det gjort klart allt jobb. Man har nu fått förlängt förtroende och satellit-paret Mango och Tango kommer att få helt nya flyguppdrag nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: