Skrivet av: Anders | maj 1, 2011

Pioneer One – amatörer gör science fiction-TV

Jag sitter just nu och tittar på fjärde avsnittet av TV-serien Pioneer One – en kanonintressant science fiction/drama-serie. Har du inte hört talas om den? Det finns en anledning, det är inget av de vanliga TV-bolagen som gör den utan ett oberoende team utan traditionell finansiering. Budgeten är minimal och kommer från donationer från tittarna. 23000 dollar har man samlat in och man gör färdigt avsnitt i takt med att pengar samlas in. Själva namnet, Pioneer One anspelar på det, man ser sig som pionjärer på ett nytt sätt att göra TV. Programmen distribueras över Internet, till exempel med bittorrent.

Rollbesättningen liknar Arkiv X med federala agenter, sexuell laddning och politiska intriger. Men det riktigt intressanta för oss rymdintresserade är själva iden, vad händer om det landar en rymdfarkost av en välbekant typ men som inte borde finnas?

Ramhandlingen är mycket väl genomförd med referenser till verklig rymdhistoria och en rollkaraktär som bygger på Mars-förespråkaren Robert Zubrin.

Jag måste dock varna för att den låga budgeten skiner igenom här och var. Även om serien är prisbelönt så är manus och skådespeleri ibland väl platt och konstlat (det kan jag iofs uppleva med storserie som The Event också). Första avsnittet har lite konstigt ljus, men senare avsnitt har riktigt bra ljud och bild. Laddar man ändå hem avsnitten så då är det lätt att spola förbi scener man inte tycker fungerar. För jag tycker tycker serien som helhet är mycket sevärd.

Man kan även se avsnitten direkt på http://www.pioneerone.tv.

Uppdatering:
Den här videon dök upp på Minor Planet Mailing List alldeles när jag postat det här inlägget. Jag lägger in den här för att visa hur realistisk TV-seriens inledning är med en okänd rymdfarkost som lyser upp natthimlen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: