Skrivet av: Anders | april 17, 2011

WISE-teleskopet släpper halva kartan

Som jag skrev härom veckan så WISE-teleskopet har nu gjort sin första stora datarelese. De stora bloggarna nämnde det, men annars var det rätt tyst.

Jag hade hoppats att de redan nu, lite som Kepler, skulle komma med egna, nya nyheter i samband med releasen, t ex om nya bruna dvärgar. Men istället säger man lite uppmuntrande att nu kan astronomer och allmänhet själva leta i bildmaterialet och de räknar med intressanta upptäckter.

Bilden eller kartan ovan är föreställer hela himlavalvet. De tomma fälten är den del som inte släpptes (ca 43%). Det vitblå fältet i mitten är Vintergatan. Vill man själv leta så har de lagt upp en hjälpsida och själva arkivet finns här.

Och hur gick det med Planet X? Tyche som hypotesen kallar den? WISE-teamet säger att man måste jobba vidare med data-analysen, så helt har man inte stängt dörren för en planet i Jupiters storlek i solsystemets förorter.

Annonser

Responses

  1. […] centrum, därför ser bilden ut som den gör. Perspektivet är förresten detsamma som bilden i WISE-teleskopet släpper halva kartan. När videon zoomar in på Andromedagalaxen är det en karta över mikrovågsstrålningen vi ser. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: