Skrivet av: Anders | april 5, 2011

Armadillo flyger Stig på lördag

Stig tar revansch på Khadaffi är den något kryptiska bloggrubriken på Rymden i dags senaste inlägg. Det berättar om den fascinerande historien om hur Khadaffi tjäl OTRAG-raketer och ett sista, misslyckat raketskott på vårt eget Esrange. Det hela mynnar ut i att New Space-företaget Armadillo Aerospace tar upp iden om att ta många enkla raketer och sätta samman till en stor. Nu hade min nyfikenhet väckts och det visar sig att de, nu på lördag, ska provflyga den 8 meter höga raketen Stig. (Raketen är förresten namngiven efter den hemliga testföraren ”Stig” i TV-programmet Top Gear).

Stig är en rörformad raket, 38 cm i diameter. Liksom företagets tidigare farkoster flyger den på sprit och flytande syre samt helium som drivgas. Målet på lördag är att flyga 100 000 fot, ca 33 km upp i luften. Går det bra är nästa mål att trimma raketen så den når över Karman-linjen, 100 km, alltså ute i rymden på riktigt. Därefter är målet att bygga klusterraketer, sätta samman först två och senare fyra rör-raketer. Det som hägrar är en raketkonstruktion med serieproducerade, billiga delar som kan nå omloppsbana. Standardiserad och enkel konstruktion hoppas man ska ge ett lågt pris per styck och genom att använda många likadana rör-raketer ska priset per kluster-raket bli bra.

Armadillo är inga nybörjare, de har redan vunnit flera NASA-priser och man kan jämföra Stig med Copenhagen Suborbitals raket Heat 1X som är ungefär lika stor och också var byggd för att nå 100 km-gränsen. (Nytt startförsök planeras till sommaren, förresten).

Bland det mest fascinerande med bilderna på Armadillos farkoster är provflygningarna, bara någon meter över marken. Här proflygs Stig och det liknar inget annat jag sett.

Annonser

Responses

  1. Förbluffande film!

  2. […] nya raket Stig kom inte iväg. Starten var planerad till i början av april men först igår fick jag reda på vad som gick […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: