Skrivet av: Anders | april 4, 2011

WISE – slutet

Ända sen jag startade den här bloggen har jag tänkt skriva om WISE-teleskopet – ett fantastiskt litet rymdteleskop lite i skymundan. Det har inte ens en svensk Wikipediasida. Det lyfte från Vandenberg Air Force Base i slutet av 2009 och har just avslutat sitt uppdrag. Det fasta vätet tog slut! När jag först läste om teleskopet på Emilys blogg så visste jag inte ens att väte kunde finnas i fast form. Men så var det, det är helium som inte har en fast form. Vätet behövdes som kylmedium då teleskopet såg infrarött ljus. Och allt som är det minsta varmt strålar ut infrarött. Så ett teleksop i rumstemperatur skulle glöda likt glödgat järn, av svartkroppsstrålningen. Otänkbart i en kamera, som är vad ett modern teleskop är. Kallt måste det vara. Och när kylmediet är slut förlorar teleskopet det mesta eller all sin prestanda. WISE kunde fortfarande se på två av sina fyra kanaler och fick en nådatid på ett halvår för att leta efter jordnära asteroider. Men nu är det avstängt.

Färgvalet i bilden är helt falskt, det som ser ut som stjärnor och galaxer är stjärnor och galaxer, men färgerna är lögn, för att människoögat inte ser infrarött.

Rho Ophiuchi

Rho Ophiuchi

Bilden är den senaste som WISE-projektet släppt och även om teleskopet jobbat färdigt så är jobbet med ”kartan” långt ifrån klart. För WISE uppdrag var att kartlägga hela himlavalvet i fyra infraröda färger. Det gjorde det genom att flyga runt jorden i en polär bana och ta en bild var 11:e sekund. Varje bild täckte 0.8 grader av himlen och efter ett halvår hade man täckt in hela himlavalvet. Mer detaljer finns på WISE hemsida, särskilt i de två PDF:erna.

Så varför skriva om WISE just nu? Jo, jag har blivit alltmer förtjust i att läsa och skriva om färdiga resultat, både nya farkoster som faktiskt når fram, som MESSENGER och om forskningsrapporter där ny kunskap börjar spridas. Så mycket rymdnyheter är spekulativa, ”Kineserna vill flyga till månen” skriker en löpsedel. Ja, det vill de säkert, vem vill inte det? Och om 20 år kanske de gör det. Men jag tröttnade på det, det blir mest budgetförhandlingar och gissningar.

Då är det roligare med MESSENGER och WISE som levererar resultat idag, men på väldigt olika sätt. Men båda ska, bland annat, skapa kartor. WISE planeras släppa sina första karta eller dataresultat nu i april månad. Så hör vi inget annat så blir det en mycket intressant månad. Bruna dvärgar är det jag är mest nyfiken på. Hur många har WISE hittat egentligen? Bruna dvärgar är de allra minsta stjärnorna, i gränslandet mellan riktiga stjärnor som förbränner väte och gasplaneter. Bruna dvärgar har kärnreaktion, men fusionen använder deuterium (tungt väte). De är bara en bråkdel av solens storlek och kan vara så lätta som 13 gånger Jupiters massa. Temperaturen på ytan ligger mellan hundratals och tusentalet grader. De kallaste man hittat är inte varmare än en kopp te och har nyligen gjort rubriker. Eftersom bruna dvärgar är så ljussvaga är de svåra att hitta, det har till och med spekulerats i om det kunde finnas en i omloppsbana runt vår egen sol. Hypotesen om Nemesis-stjärnan är det få som tror på idag, men WISE-teamet har sagt att de kan upptäcka stjärnan OM den skulle finnas. Dessutom hoppas man hitta 10-tals, om inte fler, bruna dvärgar i solsystemets närhet. Eftersom dvärgarna förmodas vara lika vanliga som de riktiga stjärnorna så kan det bli en hel del nya grannar, och det tycker jag är spännande.

Annonser

Responses

  1. […] jag skrev härom veckan så WISE-teleskopet har nu gjort sin första stora datarelese. De stora bloggarna nämde det, men […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: