Skrivet av: Anders | mars 15, 2011

Quasi-månen 3753 Cruithne

Något som fascinerar mig i rymden är alla spännande omloppsbanor. Rörelser och flygning i rymden liknar ingenting annat. Och idag tänkte jag skriva om 3753 Cruithne – en anspråkslös liten asteroid, blott 5 km i diameter.

3753 Cruithne

3753 Cruithne

Som så många andra asteroider har den en ganska elliptisk omloppsbana runt solen. Men det som gör den märklig är dess omloppstid, ca 364 dagar. Det är nästan exakt samma som jorden. Tekniskt brukar man säga att Cruithne ar i 1:1 banresonans med jorden. Men sättet asteroiden samverkar är märkligt. Ett par animationer från Wikipedia visar det hela tydligt.

Jordens och Cruithnes banor

Både jorden och Cruithne rör sig självständigt runt solen och har gjort så ganska länge. Men relativt varandra ser det ut som om Cruithne rör sig i en bönformad bana som inte omsluter jorden. Varje november är den som närmast jorden, men inte ens då lyser den starkare än magnitud 15.8. Det är svagare än Pluto och man behöver ett teleskop med en öppning på 32 cm för att kunna se den. Så för observatörer på jorden ser den mest ut som den lilla pricken i bilden ovan.

Jordens och Cruithnes banor, relativt jorden och solen

För att ha något att jämföra med tar jag till en del av Emilys montage av asteroider och kometer som fotograferats på nära håll med rymdsonder. Här ser vi 5535 Annefrank och 2867 Steins som båda är ungefär 5 km dvs ungefär lika stora som Cruithne.

Asteroids and comets to scale

Hur svårt skulle det vara att flyga till Cruithne? En sond som bara flyger förbi, den skulle kunna göra det när småplaneten är som närmast. Då är den 12 miljoner km bort (ca 30 gånger längre bort än vår måne). Inte billigt förstås, men i jämförelsevis enkelt. Ska man landa eller cirkla måste man dessutom accelerera så man får samma rörelseriktning och då går det åt mer energi. Det blir ungefär i klass med första delen av en resa till Mars eller Venus. Dyrt, men det har gjorts förr. Det är tänkbart, men inte troligt. Och hur är det med en bemannad resa? President Obama har ju sagt att USA ska flyga till en asteroid. Den frågan är nog värd eget inlägg, men jag tror man tittar på en klass av jordnära objekt som flyger ännu närmare jorden än vad Cruithne gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: