Skrivet av: Anders | mars 12, 2011

Delta IV-uppskjutning från Cape Canaveral igår

Igår lyfte en Delta IV-raket från Cape Canaveral i Florida. Delta:n är kanske mindre bekant än andra stora raketer som Ariane 5 och Sojuz men är en av USA:s största och viktigaste raketer.

För få en känsla för just den här uppskjutningen så det inte bara blir ett fyrverkeri i mängden så skriver jag lite kommentarer till videon.

Det inleder lite annorlunda, inzoomat på raketen. Där har ”The ULA Team”, på själva raketen, låtit skriva minnesord till ett par döda kamrater. (ULA är konsortiet som bygger och flyger Delta-raketerna).

Sedan följer 2 minuter stämningsfulla bilder på belyst raket i skyming. Det ser bekant och annorlunda ut på en gång. Omgivningarna är har vi sett förr för rymdfärjan skjuts upp på Kennedy Space Center bara någon km därifrån.


United Launch Alliance Delta IV Launch of NROL-27.

Här är kommentarer med tidsangivelser (Youtube-tider, inte den blåvita nedräkningsklockan) och har man hyggligt bredband brukar det gå bra att klicka sig fram och tillbaka i videon.

2:00 Raketmotorerna startar.
2:08 Raketen lyfter
3:35 Booster-raketerna slocknar sakta.
3:48 De små booster-raketerna släpps.
6:05 Nu syns bara en suddig prick, men kommentatorn förklarar att andrasteget separerar.
6:26 Datoranimering visar vad som händer, hur andrasteget faller tillbaka mot jorden.
6:48 Animation visar hur noskonen delar på sig och snabbt faller av.

Satelliten ser mest ut som en fyrkantig låda. Och det är nog allt vi kommer att få se, för kunden är NRO (”Nationella rekognoseringskontoret” översätter Wikipedia det till) och lasten en spionsatellit på väg till geostationär bana. Hemligt värre alltså.

Vill man veta mer om de vakande ögonen i skyn så får man gå bakåt i tiden. Och här är arkivet på The Space Review en guldgruva. (Leta efter namn som KH-8 Gambit eller Corona).

Läs t ex: Ike’s gambit

Det är fantastisk teknikhistoria alldeles i rymdflygets tillblivelse. 50 och 60-talet finns det mycket skrivet om. Men redan information från 70-talet är svårtillgänglig, det mesta är hemligstämplat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: