Skrivet av: Anders | mars 11, 2011

Messenger anländer Merkurius

#MOI2011 – det är där det händer nästa vecka.

MOI betyder Mercury Orbit Insertion. Med andra ord, det är äntligen dags för MESSENGER att bli en satellit och börja cirkla runt solens närmaste planet. Och twitterlänken ovan är kanske bästa stället att följa med.

MESSENGER på väg in mot Merkurius

Sonden startade från jorden i augusti 2004 och har redan flugit förbi Merkurius tre gånger. Men nu har den anpassat farten så den kan låta sig fångas in. Här finns hela veckans program. Det börjar på tisdag och kulminerar med första varvet runt planeten på fredag. (Och vi får verkligen hålla tummarna för att det går bättre än för Akatsuki i december, så så tragiskt misslyckades med att stanna vid Venus).

Tänk efter, vad innehär det här? Just nu får vi massor av bilder från Mars, Månen och Saturnus månar. Visst flödar det dagligen in fantastiska bilder på galaxer, nebulosor och jätteplaneter. Men det är ändå något visst, något hemtamt med tydliga bilder på fast mark! Merkurius kommer, om allt går bra, att förvandlas från en plats vi har ett lapptäcke av mer eller mindre suddiga bilder till att bli en väl kartlagd värld där vi kanske till och med får veta om det finns is på polerna. Jo, det stämmer, mycket tyder på att det finns vatten i fast form där. Solsidan av planeten blir visserligen flera hundra grader varm men likt månen finns det kratrar vid polerna där solen aldrig skiner. En annan spännande fråga är varifrån planetens magnetflät kommer. Det är visserligen bara en hundradel så kraftigt som det här på jorden. Men varken Mars eller Venus har just något alls, så varför har Merkurius ett? Det hänger ihop med frågan om planetens innandöme. Har den, likt jorden, en flytande mantel?

Så, hur följer man bäst med? (Förutom Twitter-länken ovan då).

Svenska medier och bloggar kommer säkert att skriva. Ska man bara följa en engelskspråkig källa så är valet helt given, Emilys blogg hos Planetary Society. Praktiskt nog har MESSENGER en egen kategori där så det är bara att gå tillbaka till allt som redan skrivits.

Vill man gå på djupet och diskutera med andra entusiaster så är Messengeravdelningen på forumet Unmanned Spaceflight oslagbar. Här finns det t ex entusiaster som fortlöpande skapar egna världskartor av nytagna bilder. Jag kunde nämna Wikipedia och självklart NASA:s egna sidor om farkosten. Men efter någon timme på ”Unmanned” så har man redan sett alla viktiga länkar och referenser.

Officiell hemsida med nedräkningsklocka till MOI.

Annonser

Responses

  1. […] och varmaste planet tre gånger, men den 18 mars intar den omloppsbana för att stanna (se även Tyngdlöst). Samtidigt syns Merkurius på skymningshimlen – ta chansen och se den vid detta smått […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: