Skrivet av: Anders | januari 6, 2011

Trinitramid – svenska forskare upptäcker spännande molekyl

Trinitramid, så heter en ny kväveoxid-molekyl som forskare på KTH har upptäckt. Den kemiska formeln är N(NO2)3 och är den största förening av kväve och syre man hittat. Tidigare kände man bara till 8 stabila föreningar i kväveoxid-gruppen så det här är spektakulärt.

Ännu har man bara lyckats framställa så mycket i ett provrör att man kunnat detektera gasen. Men redan har det lett till en hel del diskussioner på nätet. Teoretiskt är molekylen nämligen en lovande oxidator för raketmotorer, i siffror 20-30% bättre än dagens motsvarigheter och dessutom miljövänligare. Förstår jag rätt handlar det om fastbränsleraketer, tänk er boosterraketerna till rymdfärjan, 30% effektivare och miljövänliga till skillnad från dagens hypergiftiga fastbränsle. Det är vad man hoppas på.

Varför siffran 30% orsakar uppståndelse kan vara värt en förklaring och den finns i den berömda raketekvationen. Från den får man en tumregel som säger att 10% bättre bränsle gör att man kan skicka upp dubbelt så mycket last. 30% bättre bränsle skulle då ge 8 gånger så mycket nyttolast. Orsaken är att raketmotorn inte bara behöver lyfta lasten utan även det bränsle som ska lyfta lasten en stund senare.


KTH-forskare har upptäckt ny molekyl

http://en.wikipedia.org/wiki/Trinitramide

Annonser

Responses

  1. Senaste nr utav Aktuell forskning & utveckling

    http://www.e-magin.se/paper/9m571gdx/paper/1


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: