Skrivet av: Anders | december 9, 2010

Draken har landat

SpaceX hade 100% framång idag. Inte bara lyckades uppskjutningen av den andra Falcon 9-raketen, man skrev även historia genom att bli det första privata företaget som skickar upp och får hem en rymdfarkost från LEO, låg jordbana. Det var en intensiv dag, i eftermiddags starade man i Florida på Cape Canaveral Air Force Station – den militära grannen till det välkända Kennedy Space Center. Dragon flög bara ett par varv runt jorden innan det var dags att landa i Stilla havet utanför Mexico. Efteråt var Elon Musk extremt glad och självsäker och påstod att hans farkost var bättre än NASA:s Orionkapsel. T ex för att den kan återvända från Mars, något Orion i nuvarande utförande inte är dimensionerad för. Upplagt för intressanta debatter alltså.


Akatsuki

Nu har Japan hittat sin Akatsuki och den är inte längre vid Venus, skriver Emily. Och likt Hayabusa har man en lång, lång resa framför sig som kanske ändå kan krönas med framgång. Det man tror hände var att raketmotorn som skulle bromsa in sonden vid Venus bara fick köra en bråkdel av den tid den skulle. Istället gick sonden in i ”safe mode”, säkerhetsläge och avbröt motorn. Sonden ligger nu i en bana runt solen som är något innanför Venus. Innanför betyder snabbare så den får sakta ett försprång framför Venus och till slut kör den ikapp Venus bakifrån. Men det dröjer till slutet av år 2016. Men man har fortfarande 80% av bränslet kvar och man känner inte till några allvarliga skador på sonden, så chansen finns att man kan fortsätta uppdraget om 6 år! Men det förutsätter att den klarar sig den långa tiden, något närmare solen än vad den byggdes för. Men det finns fler ideer om vad ett rymdskepp på villovägar kan sysselsätta sig med. Studera asteroider är ett förslag, de sk Apollo-asteroiderna är så nära solen att de är svåra att studera från jorden. Men med instrument innanför Venus bana hoppas man kunna lära sig mer om dem.

HTV 2 – Kounotori
Men Japan får snart en ny chans att visa vad man kan. I Januari planeras den andra HTV:n göra en fraktresa till ISS. Kounotori har den fått heta. Och jag tycker fortfarande den ser ut som en Pripps Blå-burk. =)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: