Skrivet av: Anders | december 7, 2010

Fyra farkoster

Det är händelserika dagar i rymden.

Rymdflygplanet X-37B har landat

Häromdagen landade något mycket ovanligt. Det landade en bevingad rymdfarkost som inte var den vanliga rymdfärjan. Det var det obemannade experimentflygplanet X-37B som återkom från ett halvår i omloppsbana.

Av videon att döma landade det på natten. Platsen var Edwards Air Force Base, mitt ute i öknen  (landningsbanan är även reservlandningsplats för NASAs rymdfärja). NASA utvecklade en gång X-37 och tanken var att ta med den i lastutrymmet på den stora, bemannade rymdfärjan. Men efter Columbiakatastrofen blev det inget av med det. Och till slut tog Amerikanska flygvapnet över projektet och byggde X-37B.

Projektet är ganska hemligt, t ex vet vi inte alls vad den några hundra kg tunga lasten bestod av. Men man kan tänka sig att försvaret vill ha kapacitet att kunna utföra rymdexperiment och ta hem prylarna till jorden igen, även när rymdfärjan slutat flyga. En kul detalj är att X-37B gjort provflygningar från den mer kända flygplanet White Knight.

Dragon-kapseln ska flyga

SpaceX är på gång igen. Falcon 9-raketen ska få göra sin andra flygning och nu är det en riktig rymdfarkost med, Dragon-kapseln. Syftet med flygningen är att visa att Dragon är säker nog att kunna flyga till rymdstationen ISS.  Vill man läsa om alla detaljer är forumet NASASpaceFlight.com. Länken ska peka direkt på rätt forum-avdelning.

Akatsuki anländer till Venus

I morgon kommer Japans rymdsond Akatsuki fram till Venus. Där kommer den att göra sällskap med Venus Express och ska studera planeten i minst två år. Jag hoppas det går bra.

Ni kanske minns att jag skrev om uppskjutningen våras. Men då fokuserade jag på IKAROS, solseglaren. Trevligt nog blev den flygningen lyckad. Ja, IKAROS flyger fortfarande, men har klarat av det mesta av sitt uppdrag. Akatsuki har allt framför sig. Och det för oss in på nästa satellit.

Nanosail D2

Lite i det tysta lyfte en liten solseglare till förra månaden. Den flög tillsammans med ett helt knippe mikrosatelliter och de flög från Kodak i Alaska. Nanosail D2 är liksom IKAROS kvadratisk, men den använder inte centrifugalkraften för att veckla ut seglet, utan har helt enkelt fyra spröt som på 5 sekunder ska veckla ut det blanka seglet. Den manövern dröjer några dagar. De senaste nyheterna var att Nanosail D2 lösgjordes från satelliten den satt fast på. När jag skriver solseglare är det inte hela sanningen. Huvudsyftet är ett annat, men inte mindre intressant. Man vill minska mängden rymdskrot genom att låta segel öka rymdfarkosternas luftmotstånd efter avslutat uppdrag. På så sätt kan de brinna upp i atmosfären istället för att snurra vidare som skrot i årtionden. Men man hoppas även ska kunna mäta solenstrålningens inverkan på seglet. Om ni tycker det låter likt Planetary Societys Lightsail 1 så är det ingen tillfällighet. Det är i princip samma konstruktion som de lånat av NASA. Båda är kubsatelliter, tre kuber stora och med ett segel på ca 30 kvadratmeter. Går allt bra flyger Lightsail 1 under 2011.

Men åter till farkosten som redan flyger, varför heter den D2? Jo, det fanns en Nanosail D, men den fick inte segla i rymden utan på havets botten. Den var last på en av de första Falcon 1-raketerna som aldrig nådde omloppsbana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: