Skrivet av: Anders | oktober 14, 2010

Hur svårt är det att stava till Uppsala egentligen?

Till min glädje har Mike Brown återupptagit sin blogg, Mike Brown’s Planets.

Är namnet bekant? Om inte så kan jag berätta att han ledde teamet som upptäckte Eris, en känd småplanet som är större än Pluto. Lite skämtsamt kallar han sig för Plutodödaren (han är #plutokiller på Twitter och droppar ett och annat guldkorn där). Teamet letade systematiskt efter ”transneptunska objekt” dvs småplaneter och stenbumlingar i eller straxt utanför Neptunus omloppsbana. Metoden var rättfram, ett automatstyrt litet teleskop med riktigt maffig CCD-kamera. Bilderna datoranalyserades och det gav resultat. Min favorit bland hans fynd är för övrigt Sedna – en småplanet på en bit över 1000 km i diameter som ligger helt osannolikt långt ute i solsystemet.

Sednas omloppsbana

De fyra cirklarna på bilden är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus omloppsbanor. Den lila banan som korsar Neptuns är Plutos väg runt solen. Och den röda banan som ligger där Kuiper-bältet borde ta slut är Sednas. Kuiper-bältet är värt en bild och några ord det med.

Wikipedias bild på Kuiperbältet

Wikipedias bild på Kuiperbältet

Bilden visar så att säga Plutos hemtrakt. Området ser ut som ett yttre asteroidbälte, fullt av små och stora objekt. Pluto är inte ensam utan den ljusstarkaste av många.

Mike Browns ursprungliga dröm var att hitta Planet X, den tionde planeten. Och han hittade förvisso Eris. Men istället för att kalla den en tionde planet så röstade Mike Brown med glatt hjärta för att bara ha åtta planeter, trots att han annars skulle ha upptäckt en ”riktig” planet. Det är ytterst en kulturell och pedagogisk fråga. Det finns inget vetenskapligt argument mot att ha 20 eller 100 planeter (man räknar kallt med att Sedna, med sin omloppstid på över 10000 år har många, många syskon så med den gamla definitionen skulle vi troligen ha hundratals planeter om något årtionde). Istället valde man en definition som gör att planetuppsättningen mer liknar den klassiska med de planeter som är synliga för blotta ögat, plus Neptunus.

Teleskopet teamet använde stod på norra halvklotet och Mike Browns fick ofta frågan om när han skulle ge sig av till södra halvklotet och leta på de världar som man väntar sig att se därifrån. (Tänk på att transneptunska objekt är långsamma. Pluto har ännu inte gått ett varv runt solen sen den upptäcktes, t ex.)  Hans svar var länge att han ville forska på de småplaneter han redan upptäckt och låta andra utforska den sydliga delen av stjärnhimlen. Men frustrerande nog gjorde ingen det.

I dagens blogginlägg, Heading South, Looking Up skriver han att han till slut tröttnade och hittade ett teleskop på väg att byggas i Australien och en doktorand som kunde ta sig an projektet. Men nu blev det tvärtom något av en tävling, för ett par andra team har nu dragit igång projekt. Och det är här rubrikens Uppsala kommer in i bilden. Mike konstaterar att de andra visserligen kommer att börja observera tidigare än han och hans doktorand, men Uppsalaastronomerna har en filial i Australien med färdiga data, bilder klara att börja analyseras. Bildmaterialet användes från början för att leta ”Near Earth Objects”, jordnära asteroider. Men nu ska Mike och Michelle, med hjälp av datorprogram förstås, försöka hitta transneptuner på de gamla bilderna. Poängen är att någon grundlig genomgång av den här sydliga delen av himlen aldrig har gjorts, så man kan till och med ha missat objekt så ljusstarka som Pluto. Det är inte särskilt troligt, men ändå en spännande tanke. Men stava till Uppsala kan han inte, varken Uppsalla, Upsalla eller hans sista försök Upssalla var rätt. =)

Mer om Uppsala Schmidt Telescope.

Annonser

Responses

  1. […] och i realtid på Twitter där han heter @plutokiller. Han har också (som Anders på Tyngdlöst rapporterat) planer på att använda Uppsala astronomiska observatoriums gamla teleskop i Australien för att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: