Skrivet av: Anders | oktober 14, 2010

Danskt raketmotortest

Nu är danskarna igång och bygger raket igen. Det blev ju ett riktigt antiklimax i somras när raketen inte startade. Visst är det bättre än att den exploderade, men det kändes väldigt tomt när de bara packade ihop och åkte hem.

Men här är en Youtube-film, i slow motion, där de provkör en motor. Många på nätet kritiserade de tidigare motorproven för att lågan var alldeles för orolig och fladdrig. Man menade att en människa inte skulle överleva att flyga med de motorerna. Därför är det skoj att se en motor som verkar stabilare.

Mönstret i lågan kallas Shock diamonds på engelska. Chockdiamanter skulle man kunna översätta det till och det är ett fenomen som uppstår om trycket i lågan är lite över eller under omgivande lufttrycket. Det lär vara ett gott tecken att de uppstår, ju fler ”diamanter” desto bättre.

Fast XCOR, som också vill flyga suborbitalt med sitt rymdflygplan Lynx, har skapat ännu snyggare chockdiamanter. Här på en metandriven raketmotor.

Metan har inte använts så mycket som raketbränsle. Tidigare försök visade att det en aning svårare att tända än de raketfotogen (RP1) och flytande väte. Men idag är man intresserad av metan för det har bättre lagringsegenskaper ifall man vill bygga en bränsledepå i rymden. Flytande väte förlorar kyla och kokar bort snabbare. Vi kanske får höra mer om metanmotorer om USA gör allvar av sitt program med helt nya teknologier för rymdflygning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: