Skrivet av: Anders | augusti 26, 2010

Minst fem planeter runt HD 10180, mm

Bloggen Tyngdlöst har hunnit bli ett kvartal gammal. 25-talet blogginlägg och ca 600 besök har det blivit så här långt.

Vissa veckor har jag grubblat över vad jag ville skriva om och verkligen letat stoff och letat efter vad andra skriver om på svenska. Men sista veckorna verkar sommarsemestrarna tagit slut, för nu drunknar man nästan i nyheter, även på svenska. Klicka på länklistan uppe till höger så ser ni själva (den med rubriken ”bloggroll”).

Minst fem planeter runt stjärnan HD 10180

Bland det häftigaste som hänt sista veckan är nyheten om ett planetsystem med minst fem, troligen minst sju planeter som observatoriet ESO (European Southern Observatory) funnit. ESO:s eget pressmeddelande om upptäckten är både utförligt och lättillgängligt: Rekordmånga planeter upptäckta runt solliknande stjärna

Vi närmar oss snabbt över tusen kända exoplaneter och då är illustrationer till hjälp.
Här är en bild som presenterar de 15 kända solsystemen, vårt eget inräknat, som har tre eller fler kända och bekräftade planeter.

De 15 kända planesystemen med tre eller fler planeter. Från ESO-rapporten "The HARPS search for southern extra-solar planets"

Cassiopeiabloggen kommenterar upptäckten och förklarar Titius-Bodes lag: ”Titius-Bode har kosmisk räckvidd?” och hur lagen verkar bekräftas av upptäckten.

Ännu mer bilder med Copenhagen Suborbital

Kan ni inte få nog av de entusiastiska danskarna? På forumtråden:

We’ve made the world’s largest amateur space rocket.

finns det en drös bilder som ger en stark inlevelse över hur bygget fortskridit. Man känner verkligen hur det känns att vara på plats i verkstaden och på testplatserna.

PS om Kepler

Det går fort nu. En stund efter att jag skrivit inlägget rapporterar universetoday.com att rymdteleskopet Kepler hittat ett planetsystem med två bekräftade och en förmodad planet, den sista spektakulärt nära jorden i storlek, 1.5 gånger större radie. Men då den tredje inte är bekräftad så gäller diagrammet ovan fortfarande.
DS

Annonser

Responses

  1. […] i systemet. b, c, d och e var kända sen tidigare. De är med i ett diagram jag visade i mitt blogginlägg om HD 10180 medan f och g-planeterna är nya för […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: