Skrivet av: Anders | augusti 24, 2010

Mörk energi

Mörk energi

Jag har länge varit sugen att skriva något om mörk materia och mörk energi. Under tiden har det gjorts vissa framsteg i ämnet mörka energi:

Mörk energi: Rymden genom ett förstoringsglas skriver bloggaren på Spaceflash som trevligt nog återkommit efter ett långt sommaruppehåll.

Svenska Wikipedia har en liten artikel om ämnet.

Mörk energi är en äkta gåta. Svaret är lika okänt som en okänd kontinent var för de första forskningsresande som kom dit.
Året var 1998 och på den tiden trodde man att universum antingen skulle expandera för evigt eller dra ihop sig till en singularitet. Men nu upptäckte två forskarlag oberoende av varandra att ljus från vissa supernovor visade att universum, helt oförklarligt, expanderar ”för mycket”. Det här var inget forskningsresultat man väntade på. Det löste inga problem och som en astronom sa, det gjorde allt mer komplicerad. Problem man förut kunde sätta sina doktorander på fick man nu kämpa med själv. Men det är det här som gör forskning spännande. Plötsligt hittar man nya mätdata som gör att man får ifrågasätta och förbättra de gamla teorierna.

Copenhagen Suborbitals går till sjöss
Copenhagen Suborbital har nu rest sin raket och man ser även den ubåt (!) som ska bogsera alltihop. Bilder på raket, uppskjutningsprom och ubåt finns just nu på copenhagensuborbitals.com:s förstasida. Uppskjutning planeras ske redan på söndag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: