Skrivet av: Anders | augusti 13, 2010

Rymdskeppet Orion tar form

Amerikansk rymdpolitik kan vara hopplöst komplicerad. Bush ville flyga till månen. Obama vill flyga till mars, men först till och en asteroid. Fast han verkar ha svårt att få kongressen med sig.

Men tekniken kan man beundra ändå. Det första provexemplaret av Orion börjar ta form och Planetary Societys Ken Kremer har besökt fabriken och rapporterar.

Passa gärna på att jämföra med SpaceX transportfarkost Dragon (som förstås inte i denna version startar och landar med människor i. Men Musk säger att han är sugen på att bygga en bemannad variant.). Orion är byggd för fyra till sex personer och ser klart större ut.

Hur ska det då gå med Orion? Inget är klart. President Obamas första förslag var att lägga ner hela Constellation-programmet, inklusive Orion.

Constellation bestod förutom Orion-kapseln av raketerna Ares 1, Ares 5 och månlandaren Altair. Altair slutade man bygga på när allt annat blev för dyrt och Ares-raketerna tror jag nog Obama lyckats stoppa. Min åsikt är att det är vettigt att lägga ner raketerna, det är bara dumt att fortsätta bygga på något som är så dyrt att de knappt kan bygga färdigt det.

Orion är en annan sak. För USA har två raketer, Delta och Atlas, som skulle kunna flyga den. Och jag tror alla som vill ha kvar astronauterna tycker man ska bygga något som kan flyga längre bort än till ISS. Så nu har Obama föreslagit att man ska använda Orion som livbåt på ISS. Det låter lite underligt, det skulle bli världshistoriens dyraste livbåt. Men förslaget har en del poänger. Dels vore det säkrare om astronauterna på ISS kunde ta sig därifrån med fler farkoster än Sojuz om det händer något med den senare, dels ger det Orion-projektet möjlighet att leva vidare tills man byggt en stor raket så man kan flyga till asteroider och till Mars. Den som lever får se. Under tiden kan vi beundra ingenjörskonsten.

Annonser

Responses

  1. Hela meningen med bemannad rymdutforskning är att ta sig till ett ställe där man kan utforska. I min mening är IIS den mest meningslösa satsningen i NASAs historia. 100 miljarde dollar bara för att hänga uppe på 400 kilometers höjd och utföra meningslösa expriment som hade kunnat genomföras till en bråkdel av kostnaden. Buch hade en vision om att verkligen åka någonstans. Obama verkar vilja lägga ner hela det bemannade rymdprogrammet. Tur att congressen sätter käppar i hans hjul.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: