Skrivet av: Anders | augusti 12, 2010

Mango och Tango separerar

Mango och Tango
Prismaprojektets satelliter Mango och Tango har separerat från varandra och formationsflyger nu i sin polära omloppsbana.

Under byggtiden var det roligast att följa Kristers blogg men just nu är det mest information och animeringar på Prismas engelskspråkiga sida. Men de andra svenskpråkiga bloggarna följer projektet noga så det är nog bra att de fokuserar sig på engelska, då kanske projektet de når en större publik, totalt sett.

Här är en animation (200 gånger verklig hastighet) som lär visa hur separationen gick till.

ISS kämpar med sitt kylsystem

Universe today rapporterar att det kommer att gå åt två rymdpromenader till för att byta ut den trasiga ammoniak-pumpen i kylsystemet. Det är inte kris, men har man ett kylsystem med två pumpar och system för att få redundans så vill man förstås byta ut en trasig enhet så snart som möjligt.

IKAROS
Nästan lite i tysthet har den japanska solseglaren IKAROS gått i mål med två av sina viktigaste funktioner, att bevisa att man kan segla.

Först har man visat att man faktiskt kan accelerera med hjälp av solljuset och att modellerna stämmer. Sedan har man visat att man kan använda flytande kristaller för att styra. Det är genialt och banalt på en gång. Man har helt enkelt paneler som kan ändra färg. När de är blanka reflekteras ljus och när de är mörka absorberas ljus. Och om fotonerna absorberas istället för att reflekteras blir det en liten gnutta mindre rörelse överförd till solseglet. Och det utnyttjar man för att styra.

Fysiken och tekniken med solsegel har varit känd i årtionden så det historiska som nu hänt är att någon verkligen lyckats solsegla i praktiken.

Hayabusa
Med den spännande och lyckade landningen bakom sig har det tystnat även om Hayabusa. Men varför landade den? Jo, förstås för att man hade ett litet hopp om att hitta prover från asteroiden Itokawa. Och hur gick det? Jo, man hittade faktiskt några små, små sandkorn och nu undersöker man om de verkligen är från småplaneten och inte bara jordgrus som råkat hamna fel. Fortsättning följer.

Perseiderna
Ännu finns det chansen att se meteorskuren Perseiderna. Läs mer på
Populär Astronomis artikel och gå ut och titta mot nordväst när det blivit mörkt.

Annonser

Responses

  1. Som teknikesoteriker rörs jag nog mest av IKAROS. Att segla på solvinden och navigera med flytande kristaller är så knäppt och så genialt på en gång att jag inte vet åt vilket håll jag ska sätta mig.

    • Jo, ibland är de knäppa ideerna de bästa. Och jag hoppas vi inte hört det sista från IKAROS, det vore skoj om man kunde visa en karta över de inre planeterna och se vart den varit om den inte solseglat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: