Skrivet av: Anders | augusti 5, 2010

Rockoon, på riktigt?

Startförsök för Helen 2-raketen

Vissa raketer minns man för deras utseende. Sist jag hörde talas om det rumänska teamet ARCA och deras säregna farkost var i bloggen Fordomsteknik. En blogg som vanligen handlar om teknik vars bäst föredatum passerat sedan länge. Det handlar alltså om Rockoonen, den kombination av ballong och raket som försöker ta det bästa från båda världarna. Och igår gjorde ARCA ett nytt försök att skjuta upp sin säregna raket från en ballong. (Klicka på bilden för att se en bildserie från uppskjutningsförsöket i Svarta Havet). Tyvärr höll inte ballongen så raketen fick aldrig någon chans, men man ska göra ett nytt försök senare i höst.

Men den underliga formen på raketen är ingen tillfällighet. Tack vare att ballongen ska föra den till 14 km höjd innan raketen startar så möter den inte så mycket luftmotstånd. Konstruktörerna kan då vara friare än vanligt med hur de utformar raketen.

Hade försöket lyckats så hade farkosten, som heter Helen 2, nått 80 km höjd. ARCA deltar i Google Lunar X Price där vinnaren får 30 miljoner dollar om man först lyckas landa en robot på månen, köra den 500 meter och skicka bilder tillbaka till jorden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: