Skrivet av: Anders | juni 12, 2010

Naro-1, IKAROS och Hayabusa

Det händer mycket nu. Uppskjutningen av den koreanska raketen, Naro-1 misslyckades. IKAROS lyckades fälla upp sitt solsegel och i morgon landar Hayabusas kapsel, förhoppningsvis, i Woomera i Australien. Och det är den här veckan. Nästa vecka väntar vi förstås på Prisma-uppskjutningen, planerat till tisdag eftermiddag.

Hayabusas kapsel landar

I morgon 16:00, svensk tid, återinträder Hayabusa över Woomera i Australien. Sonden besökte år 2005 mini-asteroiden Itokawa och har kanske lyckats få med sig prover hem. Om inte så  landar det en tom kapsel i det enorma testområdet Woomera som det är stort som hela England.  Asteroiden Itokawa däremot, är verkligen liten, 687 × 287 × 264 meter. Vore stenhögen ett berg här i landet skulle den duga till en halvstor slalombacke. Än mer tydlig blir litenheten när man begrundar hur Hayabusa flög runt den. Rymdsonden gick aldrig in i omloppsbana runt Itokawa. Dess dragningskraft var för svag. Istället parkerade man först 50 km ifrån asteroiden men fortsatte att vara i heliocentrisk bana, dvs runt solen. Manövern liknade mer att docka med en annan rymdfarkost än en landning.

Vill man följa förloppet i detalj har Emily har samlat en massa länkar på:
http://www.planetary.org/blog/article/00002544/

Skulle japanerna lyckas är det första gången någonsin man får hem prover från en asteroid. Och hastigheten man återkommer med är respektingivande. Bara Stardust, som tog hem prover från en komet har mött jorden snabbare, 12.9 km/s kom den upp i. Och då Genesis, som tog prover på solvinden kom in med 11.0 km/s så ligger Hayabusa någonstans där emellan.

Och återinträdet drar uppmärksamhet. Meteorforskarna ser det som en ”konstgjord meteor” och en chans att se hur en känd bit materia beter sig i höga hastigheter (vanligt rymdskrot är långsammare så det är inte lika intressant). Och det ger möjlighet att fundera över hur en framtida återresa från mars ska gå till.

NASA har skickat en DC-8:a som ska försöka filma det hela. Har vi tur blir det livesändning.

Prisma lyfter

På tisdag, 16.42 (svensk tid hoppas jag) flyger de två svenska satelliterna i Prismaprojektet iväg. http://www.rymdkanalen.se/ har lovat livesändning. Uppdraget är att provköra ny teknik, främst från svensk rymdindustri.Mest spännande tycker jag försöket att ersätta det bisarrt giftiga hydrazinet med ett miljövänligare raketbränsle. Och formationsflygning är ju alltid skoj. I framtiden hoppas jag rymdfarkoster ska kunna tanka och reparera varandra. Och man kan tänka sig att man konstruerar jätteteleskop genom att en grupp satelliter får agera antenn tillsammans. Och Prisma är ett viktigt steg i den riktningen.

Fullstora trämodeller av Voyager och Hubble

Nu, något helt annat, en kille som bygger trämodeller av rymdskepp, i full skalal.  Länken leder till bilder på modeller av Voyager, Hubble och Apollo-månbilen.

Naro-1 förlorad

Som sagt, Sydkoreas andra försök att skicka upp en satellit misslyckades tyvärr. Geomatiknyheter kallar det ”Ett allvarligt bakslag för ryska Angara-raketerna” – jag tror inte sista ordet är sagt där. Jag har inte läst något som tyder på att det var det ryska förstasteget som strulade.

Det rapporterades i media att raketen exploderade, men det gör den inte på startplattan som man först kan tro, utan efter ett par minuter.

Den här videon förklarar varför alla koreanska kommentatorer pratar om en explosion. Något blixtrar helt klart till.

Jämför man med SpaceX 3 misslyckade försök att få upp Falcon 1 så känns två misslyckanden på raden inte särskilt allvarligt. Tråkigt förstås, men så omogen är raketvetenskapen fortfarande.

IKAROS når sitt första delmål, seglen utfällda

Apropå SpaceX så var en av de satelliter som gick förlorade NASA:s NanoSail-D. Solsegelarna har haft det motigt genom åren. Så därför är det så mycket roligare att det gått bra för IKAROS så här långt.

Utfällt solsegel, sett från mitten. Credit: JAXA

Det tar lite tid att tolka bilden, men seglet är kvadratiskt med ett kvadratiskt hål i mitten där rymdsonden och kameran sitter. Perspektivet är från mitten och ut mot ett av hörnen. Man ser fyra staglinor och två löst hängande kabelfodral för styrning och eldistribution från solcellerna i seglet. Även solcellerna har provkörts framgångsrikt. Det ska bli skoj att följa hur solseglaren framöver och se vart den tar vägen, det har mig veterligen japanerna inte sagt något alls om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: