Skrivet av: Anders | juni 9, 2010

Bara en raket till

Försöket att skjuta upp Sydkoreas nya raket blev inte av idag. Orsaken var ganska banal. ”Brandsläckarsystemet” råkade gå av och spruta 100 kubikmeter vatten på avskjutningsrampen.

Det här är intressant. Jag menar, Sydkorea skulle bara bli ungefär land nummer 10 med att skicka en egen raket ut i rymden. Nej, det där var fel, upp i omloppsbana ska det vara. Svensk-tyska Maxus-raketer flyger ut i rymden från Esrange. Den når 700 km, med marginal över Karman-linjen, 100 km upp. Raketen faller förstås tillbaka till jorden efter några minuter, men ute i rymden är den.

Jämfört med Falcon 9 är jag inte så intresserad av Sydkoreas raket i sig själv (som för övrigt de erfarna ryssarna byggt en hel del av). Nej, det intressanta tycker jag är att de är ett litet land. Kan dom så kan vi, liksom. (Inte för att jag någonsin tvivlat på att Sverige skulle klara det om vi valde att lägga pengar på det).  Jag gillar trenden, att fler och fler länder når rymden, att även Kina skickar upp människor, att Europa, Japan, Kina och Indien skickar farkoster till månen.

Och då är till synes banala med 100 ton vatten intressant, det visar att koreanerna håller på att lära sig flyga raketer. Förmodligen gör dom aldrig om just det misstaget.

(Raketen skadade inte av vattnet, men någon tidpunkt för nästa uppskjutningsförsök har inte utannonserats. Kanske blir det nästa vecka).

Annonser

Responses

  1. […] nya raketer inte kommer iväg som planerat är verkligen inget ovanligt. Ta den sydkoreanska raketen jag skrev om i våras – den blev försenad en dag för att man råkade spola 100 kubikmeter vatten på […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: