Skrivet av: Anders | juni 8, 2010

Sydkorea nästa?

Prydlig uppskjutning, inte sant? Så såg det ut när Sydkorea gjorde sitt förra försök att komma med i den exklusiva skara av länder som skjuter satelliter. Försöket gjordes 25 augusti förra året. Men den vetenskapliga satelliten på 100 kg nådde aldrig omloppsbana.

Men i morgon är det dags för ett nytt försök, rappoterar bloggen Spaceports.

Den djärve kan försöka använda Google Translate för att lästa den officiella koreanska sidan. Jag har tyvärr inte lyckats tyda ut om det är någon webbutsändning.

Det händer mycket just nu.  De svenska blogg-grannarna, se listan till höger, täcker Prisma-projektet riktigt bra. Och nu är det snart dags för uppskjutning, svensk TV lär följa försöket.

IKAROS
Annars är det i Japan det händer. IKAROS, solseglaren är i färd med att veckla ut sitt segel. Det kan låta banalt, men eftersom man inte kan ha manskap på plats  om något går fel och seglen måste vara extremt tunna. Så är själva uppfällningen ett kritiskt moment. Misslyckas de kanske det dröjer länge innan någon vågar satsa på tekniken. Lyckas de däremot och bevisar att solsegel fungerar bra kan det blir det genombrott solseglen väntat på så länge. Det skulle ge jonmotorerna en match på långväga resor ut i solsystemet.

Hayabusa
Och sagan om Hayabusa (Pilgrimsfalken) börjar närma sig sitt slut. I många år har den kämpat för att ta sig hem till jorden igen efter sitt besök på pytte-asteroiden Itokawa. (Googlar ni så hittar en grushög som ser ut som en avlång potatis).

Ganska tidigt på sin resa råkade den in i en solstorm och efter det har motgångar och hjältedåd blandats om vartannat. Tanken var att man skulle landa på Itokawa och ta prover med sig hem. Men utrustingen strulade så man vet inte om man fick med sig något asteroid-grus. Och på vägen hem har både jon-motorer och gyroskop-hjul gått sönder, en del för gott.  Så man fick ta en längre väg hem. Men nu närmar man sig jorden med hastighet motsvarande vårt avståndet till månen. Per dag! När Apollo flög från månen och hem så tog det tre-fyra dagar! Då förstår man vilken hastighet vi pratar om.Det är till och med en och annan forskare som åkt iväg bara för att få studera själva inträdet i atmosfären.

Själva Hayabusa kommer att brinna upp, men en landningskapsel väntas landa i sydvästra Australien. Det blir spännande att se både om de lyckas landa säkert och sedan om de hittar något i kapseln.

Skulle de lyckas blir de de första gången vi får hem material från en himlakropp bortom månen. Så de har möjlighet att skriva historia på flera sätt. Mest heltäckande rapportering har Emily och gänget på Planetary Society, se länk till höger. De har skrivit tiotals artiklar om  Hayabusas bedrifter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: