Skrivet av: Anders | juni 6, 2010

Mer om Falcon 9-uppskjutningen

Gratulationerna till Elon Musk och SpaceX har strömmat in efter Falcon 9 lyckade jungfrufärd. Men hur går snacket såhär två dagar senare?

I Australien lyckades man skapa UFO-hysteri när Falcon 9 raketens andra steg och Dragon-kapseln flög över.

Redan på uppskjutningsvideon kan man se hur andrasteget roterar onormalt mycket mot slutet (ca 3 varv i minuten mot slutet av video-sändningen).  Om det orsakades av något gasutflöde så kan det ha skapat det spiral-liknande fenomenet som syns på videon ovan. (Ni kanske minns att det var en liknande historia i Norge för någon månad sen då en rysk raket tappat kontrollen). Bad Astronomy har skrivit ett par utförliga blogginlägg om saken.

Här ett riktigt bra bildgalleri med foton tagit på nära håll när Falcon 9 startar http://spaceflightnow.com/falcon9/001/remotes/

Notera regnet av isflak. Det är normalt på en raket och beror på att den drivs med raketfotogen och flytande syre, som man kallar LOX. LOX är väldigt kallt och skapar isbildning och den karaktäristiska vita rök man ser på de flesta raketer, innan de startar.

Notera även hur man tydligt ser klustret av motorer, tre i bredd på varje sida.

Liksom vid uppskjutningar med Falcon 1 har man gjort försök med att landa förstasteget med fallskärm. Musk säger att han vill utveckla återanvändbara raketsteg, ungefär som Rymdfärgan gör med fastbränsleraketerna. Men inte heller den här gången lyckades man få fallskärmarna att vecklas ut utan man fick samla ihop de bitar av förstasteget som man hittade.  Det är dock inget att oroa sig över, att återanvända raketsteg blir inte lönsamt förrän man skjuter upp väldigt, väldigt många raketer så man  har tid på sig att få det att fungera bra.

Vad händer med farkosten i omloppsbana då? Själva kapseln ska inte till ISS, utan den är i princip ett tomt skal och den kommer att störta och brinna upp närmaste året. Uppdraget var att få upp själva raketen i omloppsbana, det som det tog tre-fyra försök att lycka med för Falcon 1.

Har vi tur blir det en ny uppskjutning med Falcon 9 redan i sommar. Då kommer man att gå vidare med tester för att visa att man kan flyga till ISS på ett säkert sätt. Man ska då närma sig ISS, men inte docka.

Det är värt att fundera lite över varför det är sån uppståndelse runt SpaceX? En medelstor raket som drivs med fotogen och flytande syre är i sig nästan gammalmodigt. Sojuz och Delta II har gjort massor av flygningar i samma klass som Falcon 9. Nej, det man hoppas är att Elon Musk ska göra det billigare än alla andra. För rymdfarten lider svårt av att det år så enormt dyrt att nå omloppsbana. Man brukar säga att LEO (Low Earth Orbit, låg omloppsbana runt jorden, ca 100 till 2000 km över jordytan), att LEO är halvvägs till alla andra ställen. Avståndet dit är inte långt i km räknat. Reser man från Stockholm till Göteborg så har man färdats en sträcka som är längre än vad det är från jordytan och upp till ISS.

Det jobbiga med LEO är inte avståndet, utan hastigheten. Man måste nå en hastighet av över 8 km i sekunden, ca 28000 km/h. När man väl gjort det krävs det grovt räknat lika mycket raketbränsle för att åka till Månen, Mars eller till geostationär omloppsbana (36000 km upp).

Dessutom bygger Musk sina medvetet Falcon 9 och Dragon-kapslen så att det ska gå att flyga människor med dem.  NASA har visserligen bara beställt godstransport till ISS, men det finns en del i avtalet ,”Option D”, som säger att NASA har möjlighet köpa bemannade resor.  Nu har man inte utnyttjat det, men indirekt har Obamas nya rymdpolitik gjort det troligare att det blir av. Men det får bli ett eget inlägg.

Annonser

Responses

  1. IKAROS lyckades veckla ut sitt segel, Planetary Society bloggar förstås, med bilder på både segel och tårtan de firar med!

    Tjo!

    http://www.planetary.org/blog/article/00002541/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: